therapie

We maken allemaal wel eens een moeilijke periode door. Daar is niets mis mee en dit hoort bij het leven. Vaak slijt iets met de tijd of komen we met hulp van vrienden of familie verder. En soms heb je behoefte aan steun die je in je omgeving niet kunt vinden. Dan kan ik jou als ervaren en geschoolde hulpverlener wellicht ondersteunen.

De methode waar ik voornamelijk mee werk vindt haar wortels in Gestalt therapie en Transpersoonlijke therapie. Dit is een actieve en ervaringsgerichte vorm van werken. Dit betekent dat we naast de inhoud van je problemen ons vooral zullen richten op wat het probleem met jou doet en hoe je ermee omgaat.

Gestalt therapie wordt ook wel de therapie van het contact genoemd. Contact met jezelf, contact met de mensen uit omgeving, zowel privé , als op je werk en daarbuiten.  Gestalt gaat ervan uit dat we onlosmakelijk verbonden zijn met onze omgeving en dat dit een eerste levens behoefte is.  Als we hierin geblokkeerd raken, om welke reden dan ook, kan dit een grote invloed hebben op je leven. Tijdens de begeleiding zullen we onderzoeken waardoor je blokkeert en hoe je weer terug in verbinding kunt raken.

Wat we in ons leven hebben meegemaakt zit op een of andere manier opgeslagen in ons lichaam. Bij lichaamsgerichte therapie gaan we niet alleen in gesprek, we betrekken het hele lichaam, zoals de lichaamstaal, de lichaamsbeleving, de stem en de ademhaling. Hierdoor kom je in contact met de gevoelens die in je lichaam zijn opgeslagen. Tijdens de therapie leer je deze gevoelens zowel lichamelijk als verbaal te uiten, waardoor je oorspronkelijke levensenergie weer kan gaan stromen. In de sessies kun je oude pijn verwerken en overlevingsstrategieën loslaten. In plaats daarvan ontstaan nieuwe overtuigingen die steunend zijn voor je. Hierdoor kun je meer authentiek aanwezig zijn in het hier en nu waardoor je uitdagingen in je leven anders gaat ervaren en er ook op een nieuwe meer doeltreffende manier mee kunt omgaan.

Wanneer therapie

Zit je de laatste tijd niet lekker in je vel? Is de flow eruit?

Heb je last van somberheid, heb je een burn-out, of loop je hier tegenaan? Heb je moeite met grenzen aangeven of kom je niet tot dingen die je graag wilt? Heb je last van angsten, voel je je eenzaam, moeite met je partner, familie of collega’s of krijg je je leven maar niet op de rit?

Wat het ook is, het kan zo fijn zijn als je niet langer alleen blijft tobben en ondersteuning krijgt van iemand die met je mee kan kijken, luisteren en voelen op een dieper niveau en je ondersteunt in je huidige uitdaging. We gaan het samen onderzoeken en werken aan wat jij nodig hebt.

Wat brengt het je?

Veel mensen hebben geleerd voornamelijk naar hun verstand te luisteren en de signalen van hun lichaam te negeren.  Als je geen aandacht geeft aan je gevoelens kan dit lichamelijke- en psychische klachten veroorzaken. Door naar de taal van je lichaam te luisteren ontstaat er meer evenwicht en harmonie tussen je hoofd en je hart. Je gaat beter voor je zelf zorgen, leert je grenzen beter te voelen en je wordt je bewust van wat je nodig hebt. Je leert weer te vertrouwen op de innerlijke wijsheid van je lichaam.

Therapie is geen wondermiddel of een quick fix methode, het helpt je wel om je bewust te worden en geeft je handvatten om dingen diepgaand en duurzaam te veranderen in je leven.

In de transpersoonlijke benadering zijn problemen niet alleen maar de lastige situaties waar we vanaf willen. Ze bieden ons juist de mogelijkheden en kansen voor groei en ontwikkeling. Door al onze ervaringen,  zowel positief als negatief, in een breder perspectief te plaatsen kunnen onverwachte inzichten ontstaan in de diepere zin en betekenis ervan.

Ik dacht vroeger dat therapie alleen bedoeld was voor mensen met heel zware problemen. Niets is minder waar. Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met Gestalt therapie en geleerd dat het een methode is waarmee ons dagelijkse leven diepgaand kan veranderen. Met een nieuwe kijk en vanuit nieuwe mogelijkheden kun je waar je naar verlangt anders tegemoet treden vanuit meer vrijheid, zelfvertrouwen en verbinding. Mijn leven is door therapie fundamenteel veranderd en heeft me vrijer en sterker gemaakt.