Counseling en Communicatie

Counseling heeft veel raakvlakken met therapie en als de situatie daarom vraagt pas ik inzichten uit de therapie toe om problemen op te lossen en te verlichten. In therapie gaan we op zoek naar de bron van belemmerende overtuigingen en obstakels die gevormd zijn in onze jonge jaren.

Om verder te komen met jouw huidige vraag is exploratie in de diepte lang niet altijd nodig. Counseling volstaat als het gaat om lichte problematiek zoals aanhoudende stress, je niet happy voelen, je af vragen of je op de goede weg zit. Het kan je helderheid bieden over je eigen denken, voelen en handelen zodat je meer inzicht en grip krijgt op je situatie. Je gaat nieuwe mogelijkheden ontdekken om je doel te bereiken en vaardigheden ontwikkelen om te functioneren hoe jij dat wilt.

Met name op gebied van Geweldloze Communicatie heb ik veel mensen ondersteund en geholpen negatieve communicatie met zichzelf en anderen te doorbreken en te veranderen.

 

Geweldloze communicatie

We communiceren de hele dag en hoe vaak gebeurt het niet dat we ons niet begrepen voelen. Dat de ander ons kwetst, vaak zonder dat het de opzet was. En hoe pijnlijk is dat! Wie herkent het niet dat we soms geïrriteerd reageren op wat de ander zegt of doet. En dat we elkaar dingen verwijten of teleurgesteld zijn, omdat we verwachtingen hebben die niet uitkomen. Of dat we een oordeel hebben over onszelf en we ons schuldig voelen of schamen voor wat we hebben gezegd of gedaan. Hoe vaak hebben we niet de neiging om ons te verdedigen, of omgekeerd, ons terug te trekken als we niet krijgen wat we nodig hebben. Te gaan vechten of te vluchten. En in beide gevallen gaan we uit verbinding, zowel met onszelf als met de ander.

Geweldloze Communicatie wordt ook wel Verbindende Communicatie genoemd en heeft tot doel om je bewust te worden hoe je communiceert met jezelf en met anderen. Alles wat we doen, doen we om een behoefte in onszelf te vervullen. Dat geldt voor iedereen. Als je verbindend communiceert betekent dit als eerste dat je je bewust bent van jouw eigen innerlijk taalgebruik. Hoe spreek je jezelf toe? Wat leeft er in jou? Welke gedachten en gevoelens gaan er in jou om? Welke overtuigingen en oordelen heb je? En wat heb je nodig om jouw behoeften te vervullen? Dit contact met jezelf is zelfcompassie en vormt de basis waarop je contact kunt maken met anderen en je stil kunt staan bij de gevoelens en behoeften die leven in de ander. Zo leren we voorbij de woorden, zelfs als deze afstandelijk zijn of verwijtend, ons empatisch te verbinden met een diepere laag in de ander. We maken dan contact met wat er werkelijk speelt.

Verbindend communiceren legt dus de nadruk op zowel de verbinding met onszelf als de verbinding met de ander en wat ons wezenlijk raakt.  En wat hebben we nodig om ons eigen leven en dat van anderen mooier te maken en meer betekenis te geven.

Wanneer counseling op basis van Geweldloze Communicatie

Weet je niet goed raad met je gevoelens? Of met die van anderen? Wil je meer betekenis geven aan je contacten zonder dat je voorbij loopt aan jezelf? Wil je het contact met jezelf en relaties met anderen voeden, in plaats van ze te bekritiseren of te commanderen?

Wil je diepgaand en empatisch leren luisteren naar wat de ander echt bedoelt en tegelijkertijd bewust en trouw blijven aan jezelf en wat jij nodig hebt? Hoe je dit vanuit rust en begrip kunt communiceren? En zou je conflicten willen leren voorkomen of beter hanteren?

Wat brengt het je?

Via concrete situaties uit je dagelijkse leven gaan we onderzoeken welke gevoelens en behoeften er spelen bij jezelf en ook bij anderen waarmee jouw communicatie niet vlot verloopt. Je leert het effectieve 4 stappen model van Geweldloze Communicatie, ontwikkeld door psycholoog en internationaal vredestichter Marshall B. Rosenberg.

Door steeds bewuster te zijn van je gevoelens en wat je nodig hebt, blijf je meer verbonden met jezelf. Dit geeft rust en zelfvertrouwen. Je leert je grenzen voelen en deze vanuit verbinding communiceren zonder de ander te kwetsen. Kortom je communiceert beter en effectiever en gaat met meer succes samenwerken, ook in moeilijke of uitdagende situaties.